Barnens rädslor

Mina barn är i den åldern när det känns som att de är rädda för precis allt. Jag vet inte riktig vad det beror på egentligen? Kan det vara för att de tittar på för mycket läskiga videor på Youtube (reportage om detta här)  eller barnprogram, eller är det något som barnen faktiskt ska gå igenom vid en viss ålder? Eller det kanske är jag som för vidare mina rädslor på dem? Jag vet faktiskt inte. Det känns inte som att det är jag som gör det, och det är en sak som jag nojat över en hel del. Jag vill inte att mina barn ska ta över mina rädslor.

Men nu verkar det som att i alla fall min äldsta har tagit efter en rädsla som jag har: rädslan för mörker. För mig handlar det mest om mörker utomhus, eller om jag ska gå i ett rum som är helt kolsvart och jag inte ser någonting. Men jag är inte rädd för mörker när jag ska sova. Men det är min äldsta. Så pass att vi nu måste ha igång en nattlampa hela natten. Som tur är finns det många barnlampor som är anpassade för att vara tända under natten, så ljuset blir aldrig särskilt starkt och det verkar inte störa barnens sömn heller. Hittade en gullig batteridriven barnlampa i form av en nalle som barnen tycker väldigt mycket om, så jag hoppas att det kan lindra rädslan för mörkret.

Men en rädsla som de inte har efter mig är rädslan för vatten. Min yngsta är livrädd för vatten och det kvittar vad jag gör så hjälper det inte. Badandet blir ett helvete, och det funkar inte med dusch heller. Det är egentligen som värst när det regnar, för regn är tydligen farligt det också. Jag förstår inte var detta kommer ifrån, jag har alltid älskat vatten. Börjar bli riktigt orolig för hur det kommer bli i sommar när vi åker på semester till Mallorca, för vad ska ungen göra om det blir för varmt? Det här är något som vi måste öva bort snabbt känner jag.

Vad har ni för tips för att lindra eller bota barns rädslor? Vad kan en orolig förälder göra i såna här lägen liksom? Att ha igång en lampa under natten hjälper som sagt en del, men det här med vatten … Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra längre. Detta får mig att känna mig riktigt hjälplös, och som en dålig förälder. Jag vet att det inte är mitt fel, och att rädslan kanske bara är någon form av trots egentligen, men ja, det gör ju ont i hjärtat när ungen skriker som att man slår en. Tror tyvärr inte att det finns någon barnlampa som lindrar vattenrädsla, tyvärr.