Är leksaker nödvändiga?

Titeln på detta inlägg är medvetet provocerande. Vissa leksaker är så klart nödvändiga. Det har bevisats gång på gång genom tidens lopp. Hur långt bak i tiden vi än går så hittar vi exempel på att barn alltid haft leksaker. Så, frågan borde egentligen vara om alla leksaker är nödvändiga.

Genom att omformulera frågan så kommer vi till kärnan av detta inlägg. Ibland känns det som att vi skaffar fler och fler leksaker till barnen, i tron på att de har något värde i sig. Sedan för att uppleva att barnet är som gladast när de får lägga pussel med sin förälder.

Hur ställer vi oss inför en sådan situation? Enklast är så klart att prioritera på de saker som barnet faktiskt visar intresse för. Men ofta hamnar vi i sitsen att vi tvingas välja. Vi kan inte jobba och vara med barnet samtidigt. Vi kan inte tvätta och leka med barnet samtidigt. I dessa fall kan väl lämpade leksaker faktiskt fylla en stor funktion.

Om man undviker att slentrianmässigt köpa leksaker i tron att alla leksaker är likvärdiga, så slipper man även att barnet helt enkelt är ointresserat av det man köper. Kraven blir så klart olika desto äldre barnet blir. Och ska vi vara helt ärliga så blir det även enklare med tiden. Tonåringarna har ju onekligen en tendens att vara nöjda med sina mobiltelefoner. De yngre barnen behöver däremot leksaker som aktiverar och stimulerar, men samtidigt är tillräckligt enkla för att de ska kunna användas på egen hand.

Hur hittar man bra leksaker? Jo, genom att helt enkelt vara lyhörd. Försök inte klura ut vad barn vill ha. Utan titta på vad ditt eget barn gör och intresserar efter. Det begränsar ofta valet av leksaker till ett fåtal produkter. Först därefter kan du ta beslutet om vad du vill köpa.